Een tuinrenovatie doe je zelf

Is je tuin aan verfrissing toe, of wil je een renovatie uitvoeren, dan kun je overwegen dit zelf te doen of om hier een specialist voor in te huren. Deze specialist heeft kennis en ervaring en kan je tuin schitterend vormgeven, maar dit kost je ook een flink bedrag. Alleen het ontwerp kan al oplopen in honderden Euro’s en dan moeten de werkzaamheden nog beginnen. Vraag jezelf daarom af of het niet verstandig is om de renovatie zelf uit te voeren. En als je het ontwerp simpel houdt, is dit vrij makkelijk te doen.

Een goede voorbereiding

Zoals bij elke doe-het-zelf klus is een goede voorbereiding essentieel. Lees jezelf eerst goed in in de verschillende plantsoorten die geschikt zijn voor jouw bodem en voor de ligging van je tuin. Wil je een vijver, een terras of een ophoging, dan moet je duidelijke berekeningen kunnen maken van de extra materialen die je nodig zal hebben. Daarna heb je een tekening nodig op schaal die je gebruikt om je tuin mee te ontwerpen. Zo kun je precies zien hoe groot de bestrating moet zijn, hoeveel planten je nodig hebt en hoeveel vierkante meter graszoden, bijvoorbeeld.

Het aanleggen

Nu begint het aanleggen van de tuin. Het is misschien niet onverstandig, als je kiest voor een volledige renovatie, om een professioneel bedrijf in te schakelen om de tuin volledig te ontruimen. Daarna kun je hem gaan aankleden. Maak hierbij gebruik van handige doe-het-zelf hulpmiddelen zoals l-elementen, u-elementen en het gebruik van grind. Daarnaast is het makkelijker om grote tegels zelf te leggen dan keien en maak je het ontwerp echt af door mooie plantenbakken een tuinbank en bijpassende tafel aan te schaffen. In eerste instantie zal het er nog vrij kaal uitzien, maar komt je tuin eenmaal tot leven, dan ben je waarschijnlijk blij en trots dat je de klus zelf hebt geklaard.